GÜNDEM

BAŞKAN YILMAZ’DAN, SİLİFKE’YE EN GÜZEL AHDE VEFA ÖRNEĞİ

Haber Tarihi : 03/01/2021

BAŞKAN YILMAZ’DAN, SİLİFKE’YE EN GÜZEL AHDE VEFA ÖRNEĞİ

Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz, Milli mücadele döneminde Silifke’den Toroslar’a yapılan nakdi yardıma istinaden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 1927’de bastırdığı ‘Bozkurtlu Paranın’ orijinalini Silifke Belediye Başkanvekili Sadık Altunok’a takdim etti.

Başkan Yılmaz; “Bağımsızlık mücadelesi, milletimizin omuz omuza vererek, imkânsızlıklar içinde kazandığı büyük bir zaferdir” dedi.

 Başkan Yılmaz, 3 Ocak Mersin’in düşman işgalinden kurtuluşunun 99’uncu yıl dönümde Silifke Belediyesi’ne anlamlı bir ziyaret gerçekleştirdi.

Başkan Yılmaz yaptığı ziyarette; Milli mücadele döneminde Silifke’den Toroslar’a yapılan 1350 liralık nakdi yardıma istinaden, 1927’de Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından bastırılan “Bozkurtlu Paranın” orijinalini, Silifke Belediye Başkanvekili Sadık Altunok’a takdim ederek, ahde vefa örneği sergiledi.

Başkan Yılmaz: “Kuvayi Milliye Ruhunu Hep Canlı Tutacağız”

“Atalarımıza olan minnet borcumuz asla ödenmez” diyen Başkan Yılmaz, Milli mücadele döneminde Silifke'den Toroslar'a gönderilen nakdi yardımın vatan sevgisi ve bayrak aşkının en büyük örneği olduğunu söyledi.

Hepimizin ortak değerinin Mersin olduğunu belirten Başkan Yılmaz, Milli mücadele döneminde emeği geçen tüm kahramanları unutmadıklarını ve unutmayacaklarını kaydederek; “1 Haziran 1920’de Kuvayi Milliye hareketinin başladığı gün Toroslar’a ilk nakdi yardım Silifke’den gelmiş. 1350 lira olarak gelen yardım ile silah ve mühimmat temin edilmiş.  Omuz omuza verilen bu mücadele ile tarihe altın harflerle yazılan bir zafer kazanıldı. Biz de bunu hatırlatmak ve o zamanki ruhu canlı tutmak istedik. Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Harf İnkılâbı’ndan önce bastırttığı bozkurtlu paranın orijinalini Silifke Belediye Başkanlığımıza takdim ediyoruz. 99 yıl önce yakılan bağımsızlık ateşini ilelebet taze tutacağız. Zaferimiz kutlu olsun” diye konuştu.

Silifke Başkanvekili Altunok: “Silifkemiz, Geçmişte Olduğu Gibi Her Zaman Üzerine Düşeni Yapacaktır”

Silifke Belediye Başkanvekili Sadık Altunok da Başkan Yılmaz’ın bu anlamlı ziyaretinden mutluluk duyduğunu belirterek; “Teşekkür ederiz. Türk milleti her zaman asil ve büyük bir millettir. O dönemde atalarımız sağ olsunlar üzerlerine düşen görevi yapmışlar. Bugün olsa Silifke ve Toroslar halkı yine aynısını yapar. Bu düşünceniz bizi çok mutlu etti ve gururlandırdı. Bunu sizden Silifkeli hemşehrilerim adına alıp belediyemizin en güzel yerinde muhafaza edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Bozkurtlu Para, Cumhuriyetin kurulmasıyla birlikte Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün gündeme getirdiği bir imgeydi. Posta pullarına da bozkurt resmi koydurtan Atatürk, ilk yolcu gemisine bozkurt adı konulmasını önermiş ve o dönem kurulan birçok kurumun simgesinin bozkurt olarak tasarlanmasını istedi.

Atatürk’ün bozkurt imgesini görünür kılabilmek adına yaptığı uygulamalardan biri de 1927 yılında basılan bozkurtlu 5 Türk lirası. İlk basılan bozkurtlu kağıt para olan 5 lirada Osmanlıca harflerle Türkiye Cumhuriyeti yazmakta. Paranın Latin Harfleriyle basılmasının sebebi ise henüz Harf İnkılâbı’nın gerçekleşmemiş olması. Milli mücadele döneminde Silifke’den Toroslar’a yapılan nakdi yardıma istinaden; Seri 8 482269 numaralı “Bozkurtlu Para”,  3 Ocak Mersin’in Kurtuluşu’nun 99. yıl dönümünde Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz tarafından, Silifke Belediye Başkanlığı’na verilmiştir.